SKUPŠTINA SRBIJE

Vučić: Dejtonski sporazum je sveto pismo kojim se štite Srbi i RS

10.08.2016 - 15:52 | Vijesti >> Region

Mandatar Aleksandar Vučić izjavio je u Skupštini Srbije da je Dejtonski mirovni sporazum Sveto pismo koje štiti srpski narod u BiH i RS, baš kao što se Briselskim sporazumom štite interesi srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i suverenitet Srbije.

Poručio je da Srbija nema prava da se odrekne svoje teritorije i da nova Vlada Srbije nikada neće pristati na gubitak Kosmeta, iako je teško bilo pojasniti Srbima na Kosmetu šta im Briselski sporazum donosi.

"Otišao sam dan nakon Brisela u Kosovsku Mitrovicu i, iako napadan, rekao sam tamošnjim Srbima - zapamtite kao što su napadali Dejtonski mirovni sporazum i iako se i danas može čuti gde nam je Grahovo, gde nam je Drvar, gde nam je Petrovac, šta nam je sa Ključem, sa Glamočem, sa okolinom Sarajeva... Danas nam je Dejton Sveto pismo koji štiti srpski narod i RS", poručio je Vučić.

Rekao je da je situacija u BiH komplikovana i teška jer, između ostalog, uključuje dva spoljna faktora - Srbiju i Hrvatsku kao garante Dejtonskog mirovnog sporazuma. Govoreći o odnosima BiH i Srbije, Vučić je naveo da Beograd zna, ali neće da kaže šta je bio krajnji cilj i namjera napada na njega kao premijera Srbije u Srebrenici.

"Mi ćutimo. Ja idem u Mostar, sretnem se sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, pružim mu ruku i razgovaramo o svemu kao da se ništa nije dogodilo. Zamislite da se to nekom drugom državniku dogodilo negde u svetu? A ja kažem - nema problema. Zaboravio sam sve. Pustite me. Nikakav problem nije", rekao je Vučić.

On je podsjetio da je nakon svega došla zabrana da dođe u Potočare ove godine.

"Došlo je sledeće - sad ti zabranjujemo da dođeš. Zato što si nam ukrao `šou` prošle godine. To je bio `šou`. Kao da sam ja hteo svoje sopstveno ubistvo da organizujem. I opet ćutim. Zato sam ćutao i juče i rekao samo tri - četiri rečenice o tome i zato sam pričao o ekonomiji četiri časa. Zato što hoću mir i stabilnost. Zato što hoću da to odbranimo", poručio je Vučić.

Kada je riječ o odnosima sa Zagrebom, Vučić je istakao da Srbija nema nikakvu krivicu za to što su oni narušeni i naglasio da neće da prihvati da su Srbija i Hrvatska iste.

"Mi im nismo ništa uradili. Postoje neki drugi razlozi o kojim ne mogu da pričam, a koje kao šef bezbjednosne službe znam. Naša je obaveza da pomognemo našem narodu gdje god da se nalazi. Eto uspeli smo da obezbedimo dobre odnose Republike Srpske sa Srbijom, uspeli smo da zajedno izađemo iz nekoliko turbulentnih kriza, kao što imamo najbolje odnose sa Srbima iz Hrvatske, koji su sve samo ne ekstremisti", rekao je Vučić.

(srna)

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA