REFERENDUM - KRŠENJE DEJTONSKOG SPORAZUMA

Bošnjački zvaničnici traže reakciju OHR-a i Tužilaštva zbog referenduma

17.08.2016 - 08:50 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

U Banjaluci je u toku sastanak bošnjačkih zvaničnika u povodu najavljenog referenduma u bh. entitetu RS.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, koji je i organizator razgovora, kazao je da će bošnjački predstavnici u vlasti tog bh. entiteta pozvati visokog predstavnika u BiH Valetina Inzka da poništi odluku Narodne skupštine RS-a o referendumu u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a, a od tužilačkih, sudskih i policijskih organa tražit će da reagiraju i spriječe kršenje Ustava i antidejtonsko djelovanje na prostoru bh. entiteta RS.

-Sigurnost naših građana, povratnika u ovom entitetu nam je najvažnija, ali isto tako i stabilnost države. Stoga ćemo zatražiti da visoki predstavnik hitno reagira i poništi skupštinsku odluku o referendumu u RS-u kao antidejtonsku i antiustavnu te suprotnu našim težnjama ka miru, stabilnosti i prosperititu, jer urušava sve ono što smo gradili 20 godina na ovom prostoru - pojasnio je Salkić. 

Najavio je i aktivnosti na pripremi apelacije Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti odluke o referendumu, a očekuje i da se u narednih desetak dana organizira širi sastanak svih izabranih i imenovanih zvaničnika Bošnjaka na lokalnom nivou u RS-u te predstavnika nevladinog sektora i inetelektualaca kako bi se poslala poruka da ne prihvataju "teror većine u tom bh. entitetu, u kojem je počinjeno etničko čišćenje, progon i genocid i da nikada neće prihvatiti da na taj način taj entitet funkcionira“.

Salkić je kazao i da će danas, nakon sastanka Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u vlasti ovog entiteta, biti upućeno i pismo visokom predstavniku te ambasadorima SAD-a, Velike Britanije, Turske, Njemačke, Francuske i Rusije te OSCE-u i EU u BiH u kojem će ukazati na svu, kako je rekao, pogubnost aktivnosti u RS-u po pitanju referenduma na mir, toleranciju i suživot. 

-Pozvat ćemo i Centralnu izbornu komisiju BiH da ne dozvoli korištenje biračkog spiska za održavanje referenduma, a probosanske članove lokalnih izbornih komisija da ne učestvuju u tim antidejtonskim i antimirovnim aktivnostima koje provodi Vlada RS-a, a s ciljem da svi zajedno sačuvamo postignuti stepen mira, tolerancije i razumijevanja - rekao je Salkić za Fenu.

Smatra i da je sve ovo najočitija i najteža kriza od Dejtonskog sporazuma do danas zbog čega se sve probosanske snage, kako je naglasio, moraju uključiti da se ova situacija što prije prevaziđe kako bi se nastavio normalan život.

Sastanku Koordinacije bošnjačkih političkih predstavnika u vlasti ovog entiteta prisustvuju poslanici Kluba “Domovina” u Narodnoj skupštini RS-a, Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a, te izabrani i imenovani bošnjački predstavnici s područja ovog entiteta.

referendum

(fena)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA