NEUSTAVNOST

Ambasada SAD-a u BiH: Referendum nije u interesu građana RS-a

17.08.2016 - 18:12 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Kao što je Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini jasno stavio do znanja, održavanje referenduma zakazanog za 25. septembar u RS-u na kojem se postavlja pitanje na koje je Ustavni sud BiH već dao odgovor, bio bi suprotan Ustavu BiH - rečeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država  u BiH.

Podsjetili su da je Ustavni sud sastavni dio Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma te da su odluke tog suda konačne i obavezujuće, i da se moraju poštovati.

Naglasili su da je poštivanje načela zakonitosti od svih strana u BiH od ključnog značaja za demokratski proces. 

"Bez funkcionalnog zakonskog okvira i stabilnosti koju on pruža, nemoguće je rješavati ekonomske i političke izazove s kojima se zemlja suočava ", podvukli su, dodajući da su praznici i njihovo obilježavanje važan dio svake kulture, ali da bi lideri, umjesto što nastavljaju s neustavnim referendumom, trebali raditi na rješavanju nesporazuma u interesu svih građana.

Također su ukazali na činjenicu da će na referendum biti potrošena dragocjena sredstva, a da pritom neće biti napretka po tom pitanju.

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH su saopštili da je "nastavak razgovora o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicima prihvatljivom u okviru sadašnjeg zakonskog okvira - ne košta ništa, a da uz dobru volju, takav razgovor može polučiti konkretne rezultate".

Iz Ureda su poručili da "nije u interesu građana RS-a da njihovi lideri nastave aktivnosti oko tog referenduma, kao ni drugih koji imaju za cilj kršenje Dejtonskog sporazuma ili ustavnog poretka, i koji, stoga, predstavljaju prijetnju sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu BiH".

(Novi.ba)