RAZLOZI PREKIDA UGLEDNI

PSIHOLOG IMA OZBILJNO UPOZORENJE 'Izbjegavajte ove 4 stvari ako želite sačuvati vezu'

23.08.2016 - 20:43 | Porodica i zdravlje >> Zanimljivosti
 

Nitko točno ne zna koliko će neka veza potrajati, no profesor John Gottman, ugledni psiholog koji je proučavao veze zadnjih 40 godina prilično dobro razumije zašto ljudi prekidaju, piše Independent. Ovo su četiri faktora koja će presuditi nekoj vezi i to najčešće u njezinoj šestoj godini:

1. Kritiziranje

Svi partneri ponekad prigovaraju jedan drugome – od neopranog posuđa, pa do kašnjenja na večeru. No, ako je kritika usmjerena na nečiju osobnost, tad ona može učiniti puno štete.

Na primjer: 'Kasniš na večeru jer ti nije stalo do mene!' Takva kritika koja sugerira da je druga osoba loša ili griješi na nekoj dubljoj razini, drugu ravno u srce.

2. Prezir

Gottman je ustanovio da je prezir izrazito poguban za veze. Zbog prezira – koje uključuje sarkazam, nazivanje pogrdnim imenima, ismijavanje i kolutanje očima – druga se osoba osjeća bezvrijednom.

3. Obrambeni stav

Kad netko stalno nudi izgovore za svoje pogreške, to može signalizirati skorašnji kraj, kaže Gottman. To je još daleko gore nego kad partneri jedan drugome stalno ukazuju na pogreške.

4. Prekid komunikacije

Kad jedan od partnera prekine svaku komunikaciju i ne pokazuje nikakvu želju da je ponovno uspostavi, kraj se već nazire. Takvo ponašanje može biti rezultat dugotrajnog kritiziranja, prezira ili obrambenog stava.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA