Fahrudin Radončić traži hitno odlaganje prodaje kapitala FDS-a

24.08.2016 - 15:34 | Vijesti >> Aktuelno
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Povodom informacija da će se 1. septembra, putem Sarajevske berze i to na vanrednoj aukciji prodavati 39,9 % državnog paketa dionica za 42,7 miliona KM, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić javno poziva premijera Fadila Novalića i Vladu FBiH da do daljnjeg odlože ovu prodaju.

Naime, prema zvaničnim podacima koje su objavili pojedini mediji, ukupni kapital FDS iznosi 220 miliona KM, a državni dio 85,8 miliona KM. To je dvostruko više od iznosa koji traži Vlada FBIH, a posebna je stavka  neraspoređene dobiti FDS-a, koja do početka ove godine iznosi čak 46,6 miliona KM.

Dodatno, Fabrika duhana Sarajevo je, osim osnovne prizvodnje i značajnog tržišnog udjela, vrlo veliki suvlasnik u „Privrednoj banci“ i „BOR banci“.  Uz to, FDS je suvlasnik i u brojnim kompanijama, samostalno vlasnički posjeduje hotele na Vlašiću i u Srebrenici, ima svoje udjele u Društvu za upravljanje fondovima i u njenom su vlasništvu brojene nekretnine u susjednim državama čija ukupna  vrijednost iznosi i do 10-ak miliona KM.

SBB smatra da su Bosni i Hercegovini u poslijeratnoj privatizaciji načinjene nenadoknadive finansijske štete i stoga, kao koalicioni partner, poziva i  rukovodstvo SDA,  da se ova namjeravana brzopotezna i jeftina prodaja državnog kapitala odmah zaustavi, ozbiljno preispita i tek nakon toga donese najbolja ekonomska odluka po građane BiH.

(Novi.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA