NACIONALNI CENTAR ZA ZEMLJOTRESE

Tokom noći četrdeset manjih potresa u Italiji, broj stradalih porastao na 267

26.08.2016 - 08:47 | Vijesti >> Svijet
 

Zemlja se nastavila tresti u noći sa četvrtka na petak u centralnom dijelu Italije gdje je nekoliko sela srušeno u srijedu u zemljotresu u kojem je smrtno stradalo najmanje 267 osoba dok spasioci još tragaju za preživjelima.

Prema podacima Nacionalnog centra za zemljotrese, više od četrdeset manjih zemljotresa zabilježeno je tokom noći, među kojima niz jačine iznad 3 do 3,8 oko ponoći.

Uz svjetla reflektora operacije spašavanja nastavljene su u nadi da će se pronaći preživjeli.

Prema najnovijim podacima Civilne zaštite, u potresu je poginulo najmanje 267 osoba, a 365 povrijeđenih moralo je biti hospitalizirano.

Vlasti još ne mogu odrediti broj nestalih osoba. Stanovništvo tih slikovitih i turističkih gradića utrostručuje se ili učetverostručuje ljeti i teško je znati koliko je osoba ondje bilo u trenutku drame.

Oko lokacija pogođenih potresom spasioci su postavili šatore, grijane noću, za smještaj stradalih stanovnika.

mdl-laquila-earthquake014

Mnogi šatori ostali su, međutim, prazni jer su se neki stanovnici sklonili kod rodbine ili prijatelja a drugi su radije proveli još jednu noć u svom automobilu.

Talijanska vlada obećala je u četvrtak provedbu plana prevencije od potresa na poluotoku i deblokiranje prve pomoći od 50 milijuna eura.

Više od 24 sata nakon drame, Talijani se pitaju o razlozima tako velikog broja poginulih u toj planinskoj zoni, relativno slabo nastanjenoj, gdje su najmanje tri sela djelomično srušena.

Godine 2009. u potresu u L’Aquili, nedaleko zone potresa od srijede, bilo je više od 300 poginulih. No, radilo se o gradu s nekoliko desetaka tisuća stanovnika.

Talijani su bili posebno šokirani slučajem škole u Amatriceu, obnovljene 2012. kako bi se prilagodila normama protiv zemljotresa, a srušene u srijedu. Tužitelj iz Rietija, grada blizu mjesta zemljotresa, otvorio je istragu radi procjene eventualnih malverzacija u Amatriceu i ostalim selima.

Svjestan tih pitanja, premijer Matteo Renzi najavio je u četvrtak navečer pokretanje plana prevencije “Casa Italia” što će biti središnja točka djelovanja njegove vlade u tom pravcu.

“Italija mora imati viziju koja se ne ograničava na upravljanje izvanrednim stanjima”, objasnio je on pred novinarima po završetku vijeća ministara.

Potres u srijedu oštetio je ili uništio 293 zdanja koja imaju kulturnu vrijednost, po ministru kulture Dariu Franceschiniju.

Vlada je u četvrtak navečer proglasila izvanredno stanje u pogođenim područjima i deblokirala za prvu ruku 50 milijuna eura.

(Agencije)

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA