SASTANAK PROIZVOĐAČA NAFTE SLJEDEĆEG MJESECA

Neznatni rast cijene nafte nakon velikog pada

30.08.2016 - 21:54 | Biznis
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Cijene nafte su danas blago porasle na trgovanju u Aziji, dan nakon oštrog pada na koji je uticao rast dolara, ali je zabrinutost zbog globalne prezasićenosti ponude spriječila njihov jači oporavak uoči ključnog sastanka proizvođača "crnog zlata" sljedećeg mjeseca.

Oba glavna tipa nafte juče su pala, nakon što je predsjednica američkih Federalnih rezervi (FED) Janet Yellen nagovijestila moguće povećanje kamata u SAD ove godine, što je podstaklo jačanje zelene novčanice i dovelo do skoka dolarskih cijena nafte za kupce koji koriste slabije valute.

Investitori su danas krenuli u pohod na profite, koristeći jučerašnji pad cijena, tako da je ojačala potražnja, pa je američka "laka" nafta WTI poskupjela 21 cent (0,45 odsto) na 47,19 dolara, dok je sjevernomorska nafta "brent" porasla za 13 centi (0,26 odsto) na 49,39 dolara za barel, prenosi agencija AFP.

Pažnja trgovaca je sada usmjerena na izvještaj o broju novih radnih mjesta u SAD, koji se očekuje u petak, a koji bi trebalo da pruži određenu sliku o mogućem vremenskom okviru za FED plan povećanja kamata, prije sastanka Rusije i članica OPEK-a u Alžiru na kojem će biti riječi o krizi prezasićenosti ponude koja godinama podriva cijene.

Nafta se oporavila u avgustu na krilima nade da će Moskva i Organizacija zemalja izvoznica nafte naći način za postizanje sporazuma o ograničavanju proizvodnje.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA