MARC ETIENNE LANSADE

Gradonačelnik francuskog grada muslimankama: “Hodajte gole po Saudijskoj Arabiji pa ćete vidjeti”

01.09.2016 - 15:14 | Vijesti >> Svijet
 

Nakon što je sud prošlog tjedna donio odluku po kojoj je zabrana nošenja burkinija nelegalna, svađe oko ovog plivačkog odjevnog predmeta za muslimanke još se više rasplamsala.

“Ponašajte se onako kako se ponašaju ljudi u zemlji koja vas je primila, to je to”, poručio je gradonačelnik Cogolina Marc Etienne Lansade u razgovoru za CNN. Gradonačelnik ovog grada na francuskoj rivijeri zalaže se za zabranu burkinija.

“Ako vas se primi u Rimu, onda se ponašajte kao Rimljani. Odite u Saudijsku Arabiju i hodajte gole pa ćete vidjeti što će vam se dogoditi."

Lansade, koji pripada desničarskom Nacionalnom frontu, jedan je u nizu gradonačelnika koji se protive sudskoj odluci. Oni su ustrajni u tome da se burkini na francuskim plažama, ili barem na plažama njihovih gradova, zabrani.

Pitanje burkinija tako je i dalje top tema, a aktiviralo se nakon što je preko 30 gradova zabranilo nošenje ovog odijela za kupanje. Jedni tvrde da burkini na plažama ljude podsjeća na nedavne terorističke napade i time njih unosi nemir. Udruge za ljudska prava, pak, smatraju kako je riječ o čistom kršenju prava muslimanki. Ljetu uskoro dolazi kraj, a time će i priča oko burkinija pomalo nestati sa medijskih naslovnica. No, sasvim sigurno, iduće ljeto ovo će opet iskrsnuti kao tema.