JANE BIRKIN

Seks bomba, modna ikona, glumica i pjevačica koja je proživjela ličnu tragediju (FOTO)

01.09.2016 - 22:18 | Nostalgicno >> Lifestalgija
 

Jane Birkin je prve filmske uloge dobila kada je imala tek 20 godina. Presudan trenutak u njenoj karijeri desio se 1969, kada je dobila glavnu ulogu u francuskom filmu "Slogan", iako nije govorila francuski jezik.
 
Na snimanju je upoznala Serge Gainsbourga i tako je počela njihova dugogodišnja saradnja, ali i ljubavna romansa.

jane1

Nekoliko njenih filmova zabranjeno je zbog seksualne konotacije i eksplicitnog sadržaja. Nije joj bio problem da se razgoliti pred kamerama.

jane2

Sa Brigitte Bardot u filmu "Don Juan"

Priča o tome kako je direktor modne kuće "Hermes" Jean-Louis Dumas odlučio da sada čuvenu Birkin torbu nazove po engleskoj glumici, ispričana je već mnogo puta. Njih dvoje sjedili su jedno do drugog na letu iz Pariza u London, a Jane je svoju slamnatu tašnu stavila iznad sjedišta, ali je tašna pala i sve što je bilo u njoj se prosulo. Tada mu je rekla da ne može da pronađe kožnu torbu koja joj se dopada. Zato je on riješio da napravi jednu baš za nju.

Ova tašna i dan danas je jedna od najtraženijih na svijetu, a njena cijena je između 10.000 i 150.000 dolara.

jane3pg

Na premijeri filma "Slogan" 1969. pojavila se u prozirnoj haljini

Zanimljivo je da je Jane ove godine napisala javno pismo modnoj kući "Hermes", zahtjevajući da prestanu da koriste njeno ime za ovu tašnu, jer se krokodilska koža od koje je napravljena nabavlja na nehuman način. Ipak, kasnije je odustala od ovog zahtjeva pošto su je čelnici kompanije uvjerili da su pooštrili svoje norme po ovom pitanju.
Jane se danas uglavnom bavi humanitarnim radom, a posebno je posvećena pomaganju izbjeglicama. Zbog toga je jednom prilikom posjetila i BiH.

jane4

Doživjela je porodičnu tragediju 2013. kada je njena ćerka Kate Barry, koju je dobila sa prvim suprugom, kompozitorom John Barryem, izgubila život u 46. godini. Kate je poginula kada je pala kroz prozor svog stana na trećem spratu u Parizu.

(blic.rs)

 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!