ZAHTJEV PODNESEN 24. AUGUSTA

NSRS o zahtjevu Izetbegovića za obustavljanje odluke o referendumu

05.09.2016 - 07:46 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za ustavna pitanja danas će utvrditi odgovor Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine o zahtjevu Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića i Safeta Softića da se Odluka o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj stavi van snage.

Sjednicom Odbora za ustavna pitanja će predsjedavati predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je 24.augusta Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora s entitetom Republika Srpska zbog odluke o raspisivanju referenduma koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 15. jula 2016. godine. Izetbegović je zatražio od Ustavnog suda BiH da utvrdi da je sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske u suprotnosti članu I/2. i članu VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine, te da istu stavi van snage, kao i da obaveže Narodnu skupštinu da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj odluci parlamenta Republike Srpske.

U zahtjevu Izetbegović traži, da najviša bh. pravosudna istanca donese privremenu mjeru obustavljanja sporne odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o njegovom zahtjevu.

.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA