ČOVIĆ PONOVO O REORGANIZACIJI BiH

Četiri federalne jedinice najprihvatljivije

07.09.2016 - 20:26 | Vijesti >> Aktuelno
 

Dragan Čović lider HDZ-a BIH je gostujući u Dnevniku TV1 govorio o modelu reorganizacije BIH, a naglasio je da postoji više rješenja kojim bi Hrvati postali jednakopravni u BiH. 

“Bilo koja ideja o kojoj ja pričam nije podjela, nego jačanje BiH. Pa i sada je BiH podijeljena - imamo dva entiteta, unutar jednog entiteta 10 kantona. Pa šta je problem ako ćemo umjesto tih 11, 12 vlada imati tri, četiri ili pet? Sasvim je svejedno koliko, opet sa inicijativom da sve budu multietnične. Ne možete uopšte napraviti etnički čistu strukturu kao takvu“, naglašava Čović.
 
Čović je rekao da se za njegov prijedlog zna već 10 godina i da ga je slao na stotine adresa u BiH i svijetu.
 
“Ciljano gradimo četiri federalne jedinice, da izbjegnemo tri upravo da bi se izbjeglo to H/B/S. Dakle, upravo da gradimo četiri federalne jedinice i naravno da će jedna od te četiri federalne jedinice, kako god slagali ove brojeve, biti bošnjački većinska ili hrvatski većinska ili srpski većinska. Tražimo rješenja koje neće na bilo koji način sugerirati novu podjelu i novu blokadu, nego baš obrnuto. To sve sada imamo i moramo promijeniti“
, kaže Čović.