AMERIČKI PREDSJEDNIK

Obama nominirao prvog muslimana za federalnog sudiju

10.09.2016 - 12:09 | Vijesti >> Svijet

Američki predsjednik Barack Obama nominirao je za poziciju u Okružnom sudu SAD-a advokata iz Washingtona koji bi, ako bude izabran, bio prvi federalni sudija musliman, izvještava CNN.

Kako navodi Bijela kuća, Abid Riaz Qureshi je advokat u advokatskoj firmi Latham & Watkins u Washingtonu, čija su specijalnost prevare u zdravstvu i prekršaji u vezi sa vrijednosnim papirima. Obama ga je nominirao u srijedu za poziciju u Okružnom sudu SAD-a za Distrikt Kolumbija.

"Sa zadovoljstvom nominiram gospodina Qureshija za poziciju u Okružnom sudu Sjedinjenih Američkih Država" – rekao je Obama u saopćenju.

"Uvjeren sam da će on služiti američkom narodu sa integritetom i nepokolebljivom posvećenošću pravdi" - dodao je.

Američki muslimanski aktivisti pohvalili su ovaj predsjednikov potez.

"Nominacija Abida Qureshija za mjesto u Okružnom sudu SAD-a za Distrikt Kolumbija šalje poruku inkluzije kojoj se raduje američka muslimanska zajednica i svi Amerikanci koji cijene različitost i uzajamno poštovanje u vrijeme kada neki zagovaraju podjele i neslogu" – rekao je Nihad Awad, nacionalni izvršni direktor u Vijeću za američko-islamske odnose.

(Fena) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!

Sponsored by Luponmedia