SUDIJA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA

Vehabović: Ako Ustavni sud podlegne to će imati užasne posljedice

14.09.2016 - 09:08 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Sve su intenzivniji pritisci na Ustavni sud BiH da na sjednici zakazanoj za 17. septembar prihvati zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske (RS) o preispitivanju ranije donesene odluke o neustavnosti 9. januara kao dana tog entiteta.

Milorad Dodik smatra da bi se poništavanjem odluke NSRS-a obesmislilo održavanje referenduma i definitivno ga odgodilo, a dodao je i da bi u konačnici takva odluka mogla imati nesagledive posljedice na ustavno-pravni poredak BiH i kredibilitet Ustavnog suda BiH.

Donošenje odluke na osnovu političkih pritisaka bi, smatra sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i bivši sudija Ustavnog suda FBiH Faris Vehabović, bilo katastrofalno za pravni sistem naše zemlje.

- Naravno, ako postoje neki formalno-pravni problemi koje Ustavni sud BiH u zahtjevu za preispitivanje odluke eventualno nađe, to bi bila jedna sasvim druga stvar. Međutim, sama situacija i sva priča koja se vodi oko Ustavnog suda BiH, odnosno razni pritisci, stvaraju utisak daje najlakše rješenje da Ustavni sud prihvati zahtjev za preispitivanje, što bi, ponovo naglašavam, bilo pogubno za kredibilitet te institucije i mislim da bi bio početak urušavanja Ustavnog suda BiH - rekao je Vehabović.

Donošenje politički usmjerene odluke, u ovom slučaju prihvatanje zahtjeva Narodne skupštine RS-a, sa sobom bi nosilo negativne posljedice i na ekonomiju BiH.