PLJAČKAŠKA PRIVATIZACIJA

Šta se u međuvremenu promijenilo pa se SBB više ne buni?

15.09.2016 - 18:58 | Vijesti >> Aktuelno
 

Vlada Federacije BiH je na vanrednoj aukciji prodala FDS, American Tobacco-u. Na prvobitno planiranu prodaju FDS-a (vanredna aukcija zakazana za 1. septembar) reagirao je SBB BiH, a predsjednik stranke Fahrudin Radončić pozvao je tada federalnog premijera Fadila Novalića, "svog" ministra Džindića i Vladu da odlože prodaju. 

"U privatizaciji su napravljene velike društvene štete, ostalo je nekoliko vrijednih fabrika i mislim da na ovaj način kako se potcjenjuje knjigovodstvena vrijednost i lažno se prikazuje vrijednost naših firmi, bile bi praktično otete i to se mora zaustaviti. Ja u tom smislu očekujem apsolutnu saradnju SDA i SBB-a i vidjet ćemo šta će uraditi Novalić i nadležni ministar Džindić. Ukoliko ne urade posao kako treba mi ćemo politički djelovati", istakao je tada Fahrudin Radončić.

Treba napomenuti da je FDS u vlasništvu Vakufske banke koja sama vrijedi oko 100 miliona KM. 

"FDS je i vrlo veliki suvlasnik u Privrednoj i BOR banci, ali i brojnim kompanijama. Posjeduje hotele na Vlašiću i u Srebrenici, a ima udjele u Društvu za upravljanje fondovima i u vlasništvu FDS-a su brojene nekretnine u susjednim državama čija ukupna vrijednost iznosi i do 10-ak miliona KM. SBB smatra da su BiH u poslijeratnoj privatizaciji načinjene nenadoknadive finansijske štete i kao koalicioni partner, poziva rukovodstvo SDA da se namjeravana brzopotezna i jeftina prodaja državnog kapitala odmah zaustavi, ozbiljno preispita i nakon toga donese najbolja ekonomska odluka po građane BiH", saopštili su tada iz SBB BiH. 

Šta se nakon "pritužbi" promjenilo? Apsolutno ništa. 

Vanredna aukcija je odgođena za 15. septembar, a FDS je nakon višednevnog koalicionog "usaglašavanja" (SDA-SBB-HDZ) prodan za mizernih 42 miliona KM. 

Ukupni kapital FDS-a je oko 220 miliona maraka, a državni udio vlasništva procjenjivao se na oko 86 miliona maraka tako da je računica i više nego jasna. 

Ovo je pljačka neviđenih razmjera!

MMF je postavio ultimatum pa je "duhanjara" prodana u pola cijene tako da SBB-ov pokušaj obmane javnosti nije uspio. Ništa se po pitanju krađe FDS-a nije promjenilo, a vladajući oligarsi su morali prodati FDS kako bi BiH dobila 150 miliona kredita. Vlada sada priprema i prodaju Sarajevo-osiguranja prema istom šablonu, a premijer te iste Vlade Fadil Novalić izjavljuje da ono što on prodaje "ne vrijedi ama baš ništa"

Izgleda da Novaliću državna imovina djeluje kao njegova privatna, a i kapital u vrijednosti od 86 miliona maraka mu ne vrijedi ništa pa je baš zato i odlučio prodati državnu kompaniju za 44 miliona maraka manju sumu.