Evidencija Brčko Distrikta bilježi 11.445 nezaposlenih

17.09.2016 - 08:42 | Vijesti >> Aktuelno
 

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Brčkom na kraju juna ove godine bilo je 11.445 nezaposlenih, dok je istovremeno registrovano 16.768 zaposlenih.

Komentarišući pokazatelj da je u ovom periodu smanjen broj nezaposlenih, generalni sekretar Sindikata Brčko distrikta Ilija Kalajdžić rekao je Srni da je to zbog iseljavanja ljudi iz Brčkog, a ne zbog otvaranja novih radnih mjesta.

“U porastu je broj mladih, obrazovanih i stručnih kadrova koji napuštaju Brčko. Osim toga, mnogi se po završetku studija u Beogradu i Novom Sadu ne vraćaju u ovaj grad”, naveo je Kalajdžić.

On je upozorio da su u Brčkom sve izraženija zapošljavanja po partijskoj i političkoj liniji.

Prema najnovijim statističkim pokazateljima, prosječna neto plata u Brčkom i dalje najniža u BiH i iznosi 833 KM, što je za 12 KM manje nego u Republici Srpskoj, a u odnosu na prosječna primanja zaposlenih u Federaciji BiH manja je za jednu KM.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA