Google stvorio aplikaciju koja koristi vještačku inteligenciju!

21.09.2016 - 21:28 | Tech

Aplikacija koja bi trebalo da demonstrira neke od najzanimljivijih mogućnosti Googla upravo je stigla do pametnih telefona širom planete. Riječ je o prvoj aplikaciji koja koristi vještačku inteligenciju i zove se kratko – "Allo".

Googlova nova aplikacija za dopisivanje malo je znatiželjnija nego što se to dalo naslutiti kada su u maju do javnosti stigle prve informacije o njoj. Na prvi pogled, Allo izgleda kao i svaka druga aplikacija na Iosu ili Androidu. Korisnici se prijavljuju preko svog telefonskog broja, a nakon verifikacije identiteta aplikacija pretražuje kontakte korisnika u potrazi za osobama koje takođe koriste aplikaciju.

Početak razgovora sa jednom ili više osoba je očekivano jednostavan. Uz standardni tekst, koji može biti šifriran zbog sigurnosti, postoji mogućnost slanja glasovnih poruka, slanja fotografija sa malim crtežima i mapa sa lokacijom. Međutim, ono zbog čega će prosječni korisnik željeti da koristiti Allo je vještačka inteligencija (Google Assistant) sa kojom korisnik može da ima interakciju na nekoliko nivoa.

Između ostalog, Allo će predlagati odgovore na pitanja sagovornika prije nego što korisnik počne da piše, prepoznavaće lica na fotografijama, a na osnovu kratkih informacija, bilo da je riječ o tekstu ili fotografijama, aplikacija će predlagati dodatne opcije i odgovarati čak i kada pitanje nije postavljeno. Naravno, prve verzije aplikacije biće prilagođene engleskom jeziku, a Allo će biti dostupan za vlasnike telefona sa operativnim sistemima IOS i Android.

 

 

Sponsored by Luponmedia