IZ AMERIČKE AMBASADE ZA NOVI.BA

Ambasada SAD-a nakon Dodikovog istupa na RTRS-u: Ne odgovaramo na neutemeljene tvrdnje iz prošlosti!

22.09.2016 - 16:12 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Ibro Č.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu su se očitovali nakon "neutemeljenih tvrdnji" predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, navodeći da će Ambasada SAD-a nastaviti ohrabrivati političke lidere u BiH da se uzdrže od beskorisne retorike.

Podsjećamo, Milorad Dodik je 20. septembra u programu RTRS-a kazao da je nekadašnji američki podsekretar za politička pitanja Nicholas Burns, njemu i Harisu Silajdžiću - bivšem članu Predsjedništva BiH, dao da potpišu dokument kojim bi naziv Republika Srpska bio zamijenjen nazivom – Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata

Milorad Dodik je naglasio da je odbio tu ponudu Burnsa, te da je na izlasku dobio prijetnje upućene njemu i njegovoj porodici. 

Uz to je naveo kako u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 90 posto uposlenih čine muslimani što, prema Dodiku, dovoljno govori o radu Ambasade. Dometnuo je Dodik kako je šef sektora za medije muslimanka.

Shodno navedenom istupu predsjednika Repubike Srpske i njegovim gorenavedenim tvrdnjama u programu RTRS-a, tražili smo reakciju iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu.

"Ambasada SAD-a ne odgovara na neutemeljene tvrdnje vezane za događaje iz prošlosti i nastavljamo ohrabrivati političke lidere u BiH da se uzdrže od beskorisne retorike. Kao što je i ambasadorica Cormack ranije izjavila, priopćenja Ambasade SAD-a nisu odraz njenih ličnih stavova, niti ličnih stavova osoblja, nego zvanične politike Sjedinjenih Američkih Država", stoji u odgovoru iz Ambasade SAD-a za Novi.ba. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
MOŽDA VAS ZANIMA