REFERENDUM JE NAJVEĆI ATAK NA BiH

Bajrović, Komšić i Nikšić: Nije političko Sarajevo samo Bakir Izetbegović postoji i politička alternativa [VIDEO]

25.09.2016 - 12:11 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Predsjednici Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Demokratske fronte (DF) i Građanskog saveza (GS) Nermin Nikšić, Željko Komšić i Reuf Bajrović upozorili su danas u Sarajevu da referendum o Danu Republike Srpske koji se provodi u tom bh. entitetu nije bezazlen, pozivajući nadležne institucije da otvore istragu protiv odgovornih.

Podsjetivši da je Ustavni sud BiH izrekao mjeru zabrane održavanja ovog referenduma, naglasili su, kao uvodničari na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99, da je ovo najveći atak na stabilnost i suverenitet države od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Nikšić je kazao da je današnji referendum akt kojim se direktno ponižava Ustav BiH i ugrožavaju institucije Bosne i Hercegovine, nazivajući to atakom na stabilnost ne samo u BiH, nego i u regionu. Za Komšića je ovo prilika da država pokaže odgovornost, pojašnjavajući da je ovakav odnos vlasti u RS-u prema Ustavnom sudu krivično djelo te je pozvao Tužilaštvo BiH da otvori istragu, ali i da to uradi u slučaju svih odluka Ustavnog suda koje nisu implementirane.

Bajrović je istaknuo da se u ovom konkretnom slučaju radi o ataku na Dejtonski mirovni sporazum, ali i da je ovo ujedno jedan od koraka za 'održavljavanje' Republike Srpske.

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA