Vlada FBiH na putu ispunjavanja zahtjeva MMF-a: Smanjuje se broj radnika u javnim institucijama

29.09.2016 - 12:48 | Vijesti >> Aktuelno
 

Vlada Federacije BiH se u Pismu namjere obavezala da će do kraja juna 2017. godine "na Vladi FBiH usvojiti operativni plan za smanjenje ukupnog broja zaposlenih u javnom sektoru na osnovu registra zaposlenih koji će se izraditi uz pomoć Svjetske banke".

Na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrala se i prihvatila informaciju o potrebnom smanjenju broja zaposlenika prilikom izrade Budžeta Federacije BiH za 2017. godinu.

S tim u vezi, Vlada Federacije BiH zadužila je sve budžetske korisnike da svoje budžetske zahtjeve za 2017. godinu revidiraju u skladu sa informacijom u dijelu koji se odnosi na plaće i naknade troškova zaposlenih i doprinose poslodavca i ostale doprinose, te revidirane zahtjeve dostave Federalnom ministarstvu finansija. Ovo ministarstvo će, prilikom izrade Budžeta Federacije BiH za 2017. godinu, poduzeti aktivnosti za umanjenje broja zaposlenika u skladu sa analizom.

Informacija je urađena na osnovu detaljne analize broja planiranog u Budžetu Federacije BiH za 2016. godinu i stvarnog broja zaposlenika te vodeći računa o realnim potrebama u skladu sa opsegom posla unutar budžetskih korisnika.

U skladu sa analizama, broj zaposlenika bi trebao biti reduciran za 150 u odnosu na broj planiran u Budžetu Federacije BiH za 2016. godinu. To bi, u konačnici, rezultiralo uštedom od oko deset miliona KM na pozicijama plaća i naknada troškova zaposlenih, doprinosa poslodavca i ostalih doprinosa.

Zlatko Hurtić, ekonomski analitičar, kazao je za Novi.ba da je ovu mjeru neophodno provesti kao jedan od načina za smanjenje budžetskog deficita.

"Nema razloga da se na administraciju troši više nego što je nužno te da se ista finansira vanjskim zaduženjima. Uslovi MMF po kreditu su obavezujući i morat će biti provedeni ukoliko postoji namjera Vlade da ga do kraja realizira", istakao je Hurtić za Novi.ba. 

Podsjećamo, ograničenje rasta izdvajanja za plaće i naknade troškova zaposlenih Vlada Federacije BiH je u velikoj mjeri provela kroz uvođenje moratorija na zapošljavanje u federalnim organima uprave, odnosno federalnim budžetskim korisnicima, što je u prethodnom periodu rezultiralo višemilionskim uštedama.

Vlada je danas, također, do 31.12.2016. godine produžila moratorij na novo zapošljavanje državnih službenika, namještenika i ostalih zaposlenika. Ovo se odnosi na federalne uprave, federalne upravne organizacije, federalne ustanove i druge federalne institucije i službe, naročito Agenciju za državnu službu FBiH, institucije FBiH koje je osnovala Federacija BiH, a koje vrše javna ovlaštenja i koje imaju svojstvo pravne osobe, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!