KLJUČ U RUKE

Deset povratnika u Zvornik napokon će dobiti svoj krov nad glavom

30.09.2016 - 18:57 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Ugovori za izgradnju deset kuća za povratnike po sistemu „ključ u ruke“ potpisani su danas u Zvorniku, u okviru projekta "Opec" koji provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.


Ugovore su potpisali ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, gradonačenik Zvornika Zoran Stevanović i korisnici.
Predstavnici Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH na današnjoj svečanosti rekli su da je vrijednost projekta oko 300.000 KM, dodavši da se projekt finansira iz donatorskih sredstava.


Nakon potpisivanja ugovora uslijedit će odabir najpovoljnijeg izvođača radova. Očekuje se da izgradnja stambenih jedinica počne do kraja godine, a rok za završetak je 90 dana od početka radova. Neki od korisnika izabrani su po Javnom pozivu federalnog Ministarstva, a neke je predložio Grad Zvornik.


Među dobitnicima te donacije je i osmočlana porodica Islamović iz Križevića, koja će uskoro useliti u vlastiti dom. Jedan od članova te porodice Aljo Islamović pohađa srednju školu u Zvorniku a ne krije zadovoljstvo zbog kuće.


- Napokon ću, poslije 16 godina, dobiti vlastitu sobu i kuću.Moja porodica je dosad živjela u kući mog djeda, u dvije sobe. Nadam se da ću sad poboljšati i ocjene u školi. Skoro nemoguće je naći vremena i prostora za učenje u kući, gdje u dvije sobe, osim mene i roditelja žive još dva brata, snaha i dvoje bratića. Zahvaljujem ministru Ramiću i dobrim ljudima koji su pomogli da i mi živimo normalno kao svaka druga porodica – kazao je, saopćeno je iz Skupštine opštine Zvornik.


Gradonačelnik Stevanović zahvalio je ministru Ramiću i saradnicima u Vladi FBiH koja je odobrila novac za izgradnju deset stambenih jedinica i podsjetio da je to ministarstvo i ranije izdvajalo značajna sredstva za područje Zvornika po raznim projektima.


Predsjednik Skupštine grada Zvornik Mersad Mehmedović zahvalio je za projekt, kao i za odabir korisnika i dodao da su obuhvaćeni ljudi kojima je rješavanje stambenog pitanja neophodno.
 
Izvor:fena

 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA