OLAKŠAN POROD

Olakšanje: Porod je manje bolan u klečećem položaju

30.09.2016 - 19:44 | Praktična žena >> Mame i bebe
 

Porod trudnica koje rađaju prvi put manje je bolan u klečećem položaju nego u sjedećem, utvrdili su švedski naučnici. Trajanje aktivne faze porođaja je, međutim, jednako u oba položaja, utvrđeno je u studiji objavljenoj u BJOG-u, međunarodnom časopisu za opstetriku i ginekologiju.

Više je studija već izvijestilo o prednostima rađanja u uspravnom položaju  za razliku od ležećeg, odnosno manjoj boli i učinkovitijim kontrakcijama, no ovo je prva koja uspoređuje dva uspravna položaja pri porodu – sjedenje i klečanje.

Grupa naučnika s Univerziteta Malardalen u Vasterasu pratila je 271 ženu u prvoj trudnoći. Žene su podijeljene u dvije grupe , prvu u kojoj su pripremane za porod u klečećem položaju i drugu u kojoj su bile one koje će roditi sjedeći.

Nakon poroda žene su odgovorile na upitnik o svom iskustvu. Rezultati nisu pokazali bitnije razlike između dvije grupe u trajanju poroda. Faza stiskanja trajala je 48,5 minuta kod žena u klečećem položaju, a 41 minutu u sjedećem.

Dvije su grupe, međutim, izvijestile o značajno različitim iskustvima poroda. Žene koje su sjedile prijavile su viši nivo boli, manje ugodan porod i češće “osjećaje ranjivosti i izloženosti” od onih koje su rađale klečeći, izvijestili su autori studije.

Žene koje su rađale klečeći prijavile su znatno manji nivo pretrpljene boli.

– To se može objasniti time što je klečeći položaj fleksibilniji pri pomicanju donjeg dijela leđa čime se otklanja dio pritiska s donjeg dijela kičme”, sugeriraju autori.

Istraživači nisu utvrdili nikakve nepoželjne učinke po dijete niti u jednom od dva navedena položaja.

(bebeimame.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA