UMJESTO MILORADOM DODIKOM, DRAGAN LUKAČ BAVI SE VEĆ POZNATIM STVARIMA

Lukačevo recikliranje ISIL-a

01.10.2016 - 19:16 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina

I dok je ovih dana jedna od aktuelnijih priča Dodikovo ignorisanje Tužilaštva BiH odbijanjem da dođe u Sarajevo na saslušanje zbog održavanja Referenduma, Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS-a procijenio je da je važnije u susjedstvu dizati uzbunu već poznatom pričom.

Izjavom objavljenom u Jutarnjem listu da se „više od 100 džihadista iz Sirije vratilo u BiH“, te da moramo biti spremni, dolio je ulje na vatru baš u danima kada se u medijima, posebno susjednih zemalja, uveliko analizira mogućnost rata na Balkanu.


Jutarnji list prenosi Lukačevu potvrdu da sigurnosne agencije RS sarađuju s ostalim agencijama u BiH, ali da ta saradnja nije na savršenom nivou, već samo zadovoljavajućem.


- Ukoliko se zajednički na tome ne bude radilo, BiH može imati puno većih problema sa pripadnicima vehabijskog pokreta koji su uglavnom bili počinitelji terorističkih akata. Već postoje podaci da se više od sto ljudi vratilo sa sirijskog ratišta u BiH. Riječ je upravo o pripadnicima vehabijskog pokreta koji su regrutirani u BiH. Ne mogu reći da je bilo ko na svijetu sposoban da preduhitriti ih u namjeri da nešto naprave, ali moraju biti sigurni da ćemo reagirati vrlo brzo i uzvratiti puno većom snagom nego što očekuju - precizira Lukač, prenosi Jutarnji list.

 

(novi.ba/jutarnji list)

Sponsored by Luponmedia