GRADONAČELNIK SARAJEVA

Komšić u Ljubljani predstavio aktuelne razvojne projekte Grada Sarajeva

06.10.2016 - 18:53 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić danas je učesnicima okruglog stola održanog u okviru dvodnevnog 6. Ljubljanskog foruma predstavio aktuelne razvojne projekte Grada Sarajeva, i to projekt izgradnje prve biciklističke staze na području grada Sarajeva te Projekt revitalizacije trebevićke žičare.

"Pokrenuli smo izgradnju gradske biciklističke staze prema evropskim standardima. Ovim projektom prvi put će biti tretiran biciklistički saobraćaj u Sarajevu. Već je završena prva dionica, tačnije jedna trećina buduće staze ukupne dužine od 14 km", istakao je Komšić.

Gradonačelnik Sarajeva kazao je da je Grad Sarajevo titular i Projekta revitalizacije trebevićke žičare te da je počeo njenu obnovu forsirajući u javnosti i tu vrstu prijevoza.

"Trebevićka žičara predstavljat će najmodernije postrojenje koje će Sarajevo dobiti. Činit će je 33 kabine, svaka sa po 10 mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za 7 minuta i 15 sekundi", naglasio je Komšić.

Za razliku od stare, dodao je,nova žičara neće stvarati buku, koristit će malo energije, ekološki će biti prihvatljiva, a izgradnjom žičare, Trebević - nekada omiljeno izletište i značajan turistički i rekreativni centar smješten u neposrednoj blizini Sarajeva, ponovo će oživjeti.

Komšić učestvuje na Forumu na poziv Grada Ljubljane i Instituta GoForeSight (GFS), zajedno s predstavnicima gradova, regija, država i institucija Evropske unije te s privrednicima i investitorima.

Učesnici Ljubljanskog foruma tokom ova dva dana podijelit će svoja iskustva u upravljanju i vizije razvoja o temi "Budućnost gradova: Zeleni gradovi i pametna infrastruktura", saopćeno je iz Gradske uprave Sarajeva.

(Fena)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!