U akcijama oduzeta roba vrijedna 53.500 KM

09.10.2016 - 15:09 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH su u nekoliko odvojenih akcija oduzeli raznu robu u vrijednosti 53.500 KM.
Iz UIO BiH navode da da su službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla, postupajući po informaciji MUP Tuzlanskog kantona, izvršili  provjeru prometa i porijekla robe u obrtničko-zanatskoj radnji u Lukavcu.
 
Pronađeno je 67 komada nakita koji svojim izgledom asociraju da se radi o plemenitom metalu ,,zlatu“ ukupne težine 216,1 gram, čija je vrijednost procjenjena na 15.000 KM.
 
Vlasnik nije mogao dokazati porijeklo viška robe zatečene u prometu te je privremeno oduzeta. Vlasnik je prihvatio odgovornost za počinjeni prekršaj i novčano je kažnjen u iznosu 3.000 KM. 
 
Vršeći redovnu kontrolu prometovanja akcizne robe na zelenoj pijaci – tržnica u Brčko Distriktu, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla, uočili su veću količinu akcizne robe.
 
Na improvizovanim štandovima uočena je veća količina sitno rezanog duhana, ručno punjene cigarete, kao i paklice orginalnih cigareta raznih tvorničkih marki sa akciznim markicama Republike Makedonije, kao i paklice na kojima nisu uopšte postojale akcizne markice. Prilikom provjere na prodajnom mjestu nisu zatečene lica - vlasnici robe.
 
Ukupna vrijednost oduzete robe se procjenjuje na 12.000 KM, a protiv nepoznatog počinica bit će podnešen Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda u Brčkom.  
 
Ovlašteni službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla na osnovu Radnog naloga izvršili su provjeru indirektnih poreza kod pravnog subjekta u Gradačcu.
 
Tokom izvršenih provjera i popisa robe, te uvidom u knjigovodstvenu dokumentaciju i skladišnu listu utvrđeno je odstupanje u količini robe. Tom prilikom je pronađena roba stranog porijekla bez odgovarajuće dokumentacije i to: patike ,,Adidas“ 305 pari i patike ,,Nike“ 228 pari. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 20.000 KM.
 
Prilikom provjera putničkih vozila, u dva odvojena slučaja na graničnom prijelazu Orašje i u carinskoj ispostavi Tešanj, službenici Grupe za suzbijanje krijumčarenja i prekršaja regionalnog centra Tuzla otkrili su raznu robu koja nije bila prijavljena nadležnim carinskim organima. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 5.500 KM.
 
Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, saopćeno je iz UIO BiH.
 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA