Studenti iz Bihaća podržali Zahiragića: Ne damo džumu!

10.10.2016 - 13:18 | Vijesti >> Bosna i Hercegovina
 

U nizu apsurda u našoj zemlji pojavio se još jedan, odnosno, podrška još jednom takvom... Naime, nakon što je predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu Haris Zahiragić u ime nekolicine sarajevskih studenata pred članove Senata UNSA usmeno iznio prijedlog da se petkom, tokom džuma namaza ne zakazuju ispiti i predavanja podrška stiže i iz Bihaća. 

„Dragi moji studenti, profesori, uvaženi članovi šire akademske zajednice..." riječi su kojim počinje pismo bihaćkih studenata... "Na osnovu dosadašnjih zahtjeva i molbi koje su pristizale na adresu USUB-a od strane naših studenata po istom pitanju, odlučio sam se za pokretanje ove inicijative na našem Univerzitetu. Kako smo u Uniji o ovom „problemu“ već diskutovali, pa čak i prije pokretanja inicijative iz Sarajeva, nakon dogovora sa predsjednikom USUB-a Dinom Felićem odlučili smo prvo usmeno, a onda pismeno uputiti ovaj prijedlog na Senat. Naravno tome će prethoditi naše interno usaglašavanje, ali poznavajući ostale članove Unije studenata, kao i studentsku populaciju koju prije svega predstavljamo i zastupamo, već smo i na samo spominjanje ove ideje naišli na niz pozitivinih komentara" - stoji dalje u pismu. 

"U dogovoru sa našim kolegama sa Univerziteta u Sarajevu, ali i ostalih univerziteta u BiH, nakon usaglašavanja teksta inicijative i konačne verzije iste, planiramo delegirati ovu tačku dnevnog reda na Senat Univerziteta u Bihaću, pa ovim putem apeliramo na ostale članove ovog najvišeg akademskog tijela da nas podrže. Ovo je odgovor na stvarne zahtjeve studenata i profesora koji su se zbog neprilagođenosti nastavnog plana i programa često nalazili u situaciji da biraju između obavljanja vjerske dužnosti (klanjanja džume namaza) i obavljanja profesionalnih zadataka u skladu sa trenutnim statusom. Dakako, ovo je naš način podrške SPUS i njegovom predsjedniku Zahiragiću, te naš odgovor na zabrinjavajući govor mržnje i ogroman medijski linč koji je usmjeren na našeg sarajevskog kolegu."

Potpredsjednik Unije studenata Univerziteta u Bihaću Subhad Šarić dalje ističe kako je "takav nastup „objektivnih“ medijskih kuća i „librealnih“ pripadnika šire društvene zajednice nedopustiv i sramotan." 

"U zemlji sa preko 50% muslimanskog stanovništva, nemati pravo na slobodu vjerskog izjašnjavanja obavljanjem džume namaza svakog petka u sedmici u vremenskom trajanju od sat vremena, je protivno svim pravima i normama koje zastupa zapadni svijet u obliku Evropske unije. Zašto bi studentska populacija bila uskraćena tog prava, ako se jednostavnim rješenjem mogu otkloniti ovakve nelogičnosti. Uskratiti nekom odlazak u ovom slučaju na džumu namaz bilo bi čisto kršenje konvencije o ljudskim pravima, te udarac na vjerske slobode koje su jedno od temeljnih prava našeg društva. Prošlo je vrijeme kada smo morali saginjati glavu zbog toga što smo drugačiji, tako da ćemo potpuno ustrajati u našem legitimnom zahtjevu“ - tvrdi Šarić 

Naposlijetku Subhada, Zahiragića i njihove kolege, zagovarače ovakve inicijative možda bi trebalo napomenuti da im niko ne brani da idu tj. obavljaju džuma namaz isto kao što ih, najjednostavnije, niko ne tjera da idu na ispite, fakultete itd. Treba im očigledno objasniti i da nisu drugačiji od drugih zato što vjeruju ili ne vjeruju u Boga, zato što idu ili ne idu u džamiju, na misu itd. Osim toga, čak i malo bolji poznavaoci prilika ističu kako je opravdano odsustvo sa džume dozvoljeno, dakle, ukoliko ste na poslu, ispitu, ako je riječ o hitnim slučajevima itd. 

S druge strane, u svjetlu već spomenutog apsurdnog prijedloga po društvenim mrežama počela je kružiti i teorija da "ukoliko pobjegnete s ispita, časa ili predavanja da bi otišli na džumu namaz" pikaće vam se duplo... o istinitosti ove teorije sami prosudite.