PREPUCAVANJA U NOVOM TRAVNIKU

Refik Lendo za Novi.ba: Hrvatima u Novom Travniku nikad nije bilo bolje, čak ni kad im je Hrvat bio načelnik

20.10.2016 - 16:16 | Vijesti >> Aktuelno
Autor: Novi.ba
 

Novi-stari načelnik Novog Travnika, Refik Lendo (SDA), je na prethodnim Lokalnim izborima tijesnom pobjedom nadmašio svog protukandidata iz Hrvatske liste za Novi Travnik Stjepana Duju, sa nešto više od tristotinjak glasova.

Pojedinci, prvenstveno iz opozicionih redova, su njegovu pobjedu okarakterisali kao produženje međunacionalne agonije, koja se za vrijeme njegovog mandata ustoličila u Novom Travniku. 

Korak ispred svih otišao je HSP-ov vijećnik u OV Novi Travnik Zdenko Dominović, kazavši u intervjuu za naš portal da SDA potpomognuta HDZ-om reketari Hrvate kroz proračun, te da Refik Lendo u praksi čini sve da međunacionalni odnosi (Hrvata i Bošnjaka) ne budu dobri. 

No, odmah potom uslijedila je i reakcija Refika Lende, koji je za Novi.ba kazao da je Zdenko Dominović jedan obični lažov.

"Kad je riječ o politici koju ja zastupam, u odnosu na  politika koju zastupaju HDZ i HSP, razlika je kao nebo i zemlja. Ja sam čovjek koji je od početka gradio Bosnu i Hercegovinu, do današnjeg dana. A oni su ti koji su je razgrađivali. Oni su se izjasnili da ako pobijedi taj njihov duo, koji je sve vrijeme nosio zastavu druge države - 'šaharu', a ne zastavu Bosne i Hercegovine, da će je uspostavili u Novom Travniku. Svi građani znaju kakvu sam ja politiku vodio, a to je upravo zajedništvo i suživot građana. A takvu politiku kanim voditi i dalje", kazao je, dodavši da nema govora o tome da je on faktor nazadovanja u međunacionalnim odnosima kako se to želi predstaviti. 

"Hrvatima nije nikad bilo bolje, čak ni kad im je Hrvat bio načelnik", dometnuo je Lendo.

Na njegov račun iznesene su teške optužbe za nesrazmjer kad je riječ o ulaganjima u naselja u kojima su većina Hrvati u odnosu na ona s pretežno bošnjačkim pučanstvom, za koje je izdvojeno nekoliko puta više sredstava. Refik Lendo na to je odgovorio da radi ravnomjerno.

"Ne može neko dobiti tri marke samo zato što je Hrvat, a ovaj što je Bošnjak da ne dobije ništa. Prema tome, kod mene nema hrvatskog i bošnjačkog puta. Ima put kojim ljudi prolaze, a nije ni bošnjački, ni hrvatski. A dok sam ja načelnik to će tako ostati. Nikad neće biti hrvatski put, niti hrvatski most. Ima put kojim se ide i most preko kojeg se prolazi. A to njima ne odgovara, oni traže da imaju hrvatske pare... To ne može biti tako u mom mandatu", upozorio je.

Kazao je da je laž da je neformalna koalicija SDA-HDZ povećala je cijenu vode za 33 posto.

"Zdenko Dominović je jedan vijećnik koji nikad nije pročitao materijal, niti zna. Najjeftinija voda u Federaciji BiH je u Novom Travniku. Uvijek ima vode i nikad nemamo restrikcije. To je najbolja i najkvalitetnija voda u Federaciji. Prema tome, to je jedan čovjek koji pije tu vodu, nikad nije imao restrikcije, a koji je ne ne plaća. Ako je Vijeće uspostavilo cijenu te vode, to je tako. Dok se to ne promijeni tako će biti. Cijena će biti takva sve dok se ne poveća ili ne smanji, a to može samo Vijeće povećati ili smanjiti. Načelnik nije odredio cijenu vode, nego Općinsko vijeće u kojem je i on bio", izričit je načelnik Lendo.

Za koaliciju SDA i HDZ kazao je da su funkcionisali izuzetno dobro, te da je to najbolja koalicija koja je ikad radila u Novom Travniku. 

"To nekom smeta sve vrijeme, vuku kola nazad. HDZ i SDA su dosad radili sve ono što je bilo u interesu građana i što je za njih dobro. Podržali su i jedni i drugi i ne vidim razlog da se to ne nastavi tako dalje. A ako ne bude tako bilo, to neće biti dobro, prevashodno za njih", zaključio je Refik Lendo. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!