EKONOMIJA

Ekonomija: Za tri mjeseca 202 stečaja i likvidacije

21.10.2016 - 14:50 | Biznis
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 

Tokom protekla tri mjeseca u BiH su okončana 73 stečaja i 129 likvidacija, dok je ukupno otvoreno 188 ovih postupaka. Prema podacima LRC, u ovom periodu iz registra pravnih lica takođe je izbrisano 188 preduzeća.

Sa stečajima i likvidacijama suočavaju se preduzeća iz skoro svih privrednih djelatnosti, ali iz Sindikata metalske industrije i rudarstva RS poručuju da su, ipak, najugroženije firme iz ovog sektora.

Predsjednik sindikata Tane Peulić ističe da je za nepunu deceniju u ovoj oblasti u Republici Srpskoj zatvoreno 100 firmi, javlja Blic.

“Prij desetak godina, u metalskoj industriji poslovalo je oko 140 preduzeća, a danas ih ima tek 40. Međutim, u teškoj finansijskoj poziciji su i mnoge firme iz tekstilne, drvnoprerađivačke, građevinske industrije”, objašnjava Peulić.

Posebno je zabrinjavajuće to što, nakon otvaranja stečaja, malo koje preduzeće ponovo stane na noge. U većini slučajeva dolazi do potpunog gašenja, a radnici završavaju na ulici, potražujući neisplaćene plate, i bez povezanog radnog staža.

“Za desetak godina samo su dva preduzeća nastavila da rade, dok su sva ostala završila likvidacijom. Osnovi razlog njihovog gašenja je nemogućnost izmirivanja obaveza prema državi, otplaćivanja kredita, a samim tim i isplaćivanja plata i uplaćivanja doprinosa. Ako je već izvjesno da preduzeće neće moći da se iščupa iz problema, stečaj treba pokrenuti prije nego što dugovanja premaše vrijednost preduzeća. Tako bi radnici uspjeli da naplate bar nešto od onoga što im se duguje”, smatra Peulić.

Podsjećanja radi, ukupan dug za poreze i doprinose u RS krajem prošle godine iznosio je oko 1,5 milijardi, od čega se 430 miliona KM odnosilo na dug nesolventnih, te preduzeća u stečaju i likvidaciji.

Dug za poreze i doprinose u FBiH iznosi 3,5 milijardi KM. S druge strane, preduzeća u BiH su krajem 2015. dobavljačima dugovala 11,9 milijardi, što je, u odnosu na godinu pre, 63 miliona KM više. U istom periodu, od kupaca su potraživala 11,5 milijardi KM.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA