OKO TRI STOTINE GRAĐANA OKUPILO SE NA MARIJIN DVORU

Novi protesti za Dženana Memića u Sarajevu: Građani traže pravdu i odgovornost nadležnih

24.10.2016 - 13:02 | Vijesti >> Crna hronika
Autor: Oslobođenje

Oko tri stotine građana okupilo se na Marijin Dvoru u Sarajevu simbolično u 12.05 sati na trećim protestima povodom, kako navode, nerazjašnjene smrti 22-godišnjeg mladića Dženana Memića koji je prije devet mjeseci u Sarajevu izgubio život. Potom su se zaputili sarajevskim ulicama te stigli pred sarajevsko Tužilaštvo. 

Veliki dio građana, porodice i prijatelja Memića nosi majice s njegovim likom kao i transparente na kojima je većinom ispisano "Tražimo pravdu za Dženana".

Povod današnjem okupljanju je ročište u Kantonalnom sudu u Sarajevu na kojem će biti saslušana Alisa Mutap, jedina svjedokinju događaja u kojem je Memić smrtno stradao.
Djevojka se nalazila u društvu Memića 8. februara ove godine na Velikoj Aleji na Ilidži. Uslijed još uvijek nerazjašnjenih okolnosti Memić je napadnut, pao je u komu, a preminuo je od povreda sedam dana kasnije 15. februara.

Porodica mladića od nesretnog događaja tvrdi kako je riječ o ubistvu te sa Tužilaštvo KS vodi istragu u krivom smjeru.

Tužilaštvo KS prvobitno je otvorilo istragu o ubistvu, da bi se u augustu djelo prekvalifikovalo u teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Na to je danas podsjetio je otac stradalog mladića, Muriz Memić ističući kako se istraga prvobitno vodila kao saobraćajna nesreća, nakon čega je utvrđeno da povreda koju je zadobio Dženan nije posljedica saobraćajne nesreće, već da je riječ o napadu.

U okviru istrage uhapšeni su Ljubo i Bekrija Seferević koji su isprva priznali ubistvo mladića, a potom se izjasnili da nisu krivi. Njih je Tužilaštvo KS uhapsilo, pustilo na slobodu, te ponovo privelo.

Tragična smrt mladića potresla je bh. javnost zbog čega su se građani Sarajeva dva puta okupili na ulicama u protestnoj šetnji kako bi iskazali nezadovoljstvo tokom i napretkom istrage.

Protestna šetnja u kojoj se nalazi i načelnik općine Ilidža Senaid Memić išla je glavnom gradskom ulicom Obala Kulina bana gdje je obustavljen saobraćaj.
Po dolasku pred Tužilaštvo, otac mladića je pročitao zahtjeve porodice.

Kako je rekao u neformalnom razgovoru sa novinarkom Anadolije, porodica prvenstveno traži da se preispitaju sve okolnosti pod kojima se vodi istraga o ubijenom Dženanu Memiću.

Sponsored by Luponmedia